| Mitteilung Institut für Informatik

Vortrag von Prof. Dr. Kurt Mehlhorn (Max-Planck-Institut Saarbrücken) am 27. November: „Physarum Computations“

Am 27. November 2012 hält Prof. Dr. Kurt Mehlhorn vom Max-Planck-Institut Saarbrücken im Rahmen des Informatikkolloquiums im WS 2012/13 einen Vortrag mit dem Titel „Physarum Computations“. Der Vortag gehört zum aktuell laufenden Informatikkolloquium in diesem Semester.

Abstract:

Physarum is a slime mold. It was observed over the past 10 years that the mold is able to solve shortest path problems and to construct good Steiner networks (Nakagaki-Yamada-Toth,Tero-Takagi-etal). In a nutshell, the shortest path experiment is as follows: A maze is built and the mold is made to cover the entire maze. Food is then provided at two positions s and t and the evolution of the slime is observed. Over time, the slime retracts to the shortest s-t-path.

A mathematical model of the slime's dynamic behavior was proposed in 2007 by Tero-Kobayashi-Nakagaki. Extensive computer simulations of the mathematical model confirm the experimental findings. For the edges on the shortest path, the diameter converges to one, and for the edges off the shortest path, the diameter converges to zero. We review the wet-lab and the computer experiments and provide a proof for these experimental findings (joint work with Vincenzo Bonifaci and Girish Varma).

Das Kolloquium findet um 18.00 Uhr im Hörsaal O2 statt. Bei Rückfragen wenden Sie sich bitte an Frau Bewermeyer, Institut für Informatik, Telefon: 05251/60-6695, E-Mail: m.bewermeyer(at)upb(dot)de.

Alle Interessierten sind herzlich willkommen!