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Der Übergang zwischen den Gebäuden H und Q. Bildinformationen anzeigen
Einblick in die Labore des Gebäudes K. Bildinformationen anzeigen
Chemiestudierende arbeiten im Labor. Bildinformationen anzeigen
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Lernen mit Ausblick im Gebäude Q. Bildinformationen anzeigen

Einblicke

Der Übergang zwischen den Gebäuden H und Q.

Foto: Universität Paderborn, Adelheid Rutenburges

Einblicke

Einblick in die Labore des Gebäudes K.

Foto: Universität Paderborn, Adelheid Rutenburges

Einblicke

Chemiestudierende arbeiten im Labor.

Foto: Universität Paderborn, Adelheid Rutenburges

Einblicke

Einblick in die Universitätsbibliothek.

Foto: Universität Paderborn, Adelheid Rutenburges

Einblicke

Lernen mit Ausblick im Gebäude Q.

Foto: Universität Paderborn, Adelheid Rutenburges

Prof. Dr. Anette Buyken

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Prof. Dr. Anette Buyken

Public Health Nutrition

Professorin - Public Health Nutrition

Telefon:
+49 5251 60-3756
Fax:
+49 5251 60-3425
Büro:
J5.242 (Karte)
Sprechzeiten:

Dienstags von 13-15 Uhr 

und nach besonderer Vereinbarung

Besucher:
Warburger Str. 100
33098 Paderborn
Postanschrift:
Warburger Str. 100
33098 Paderborn

Public Health Nutrition

Public Health Nutrition (PHN) widmet sich der Förderung von Gesundheit und Wohlbefinden von Populationen durch nachhaltige Verbesserungen des Lebensmittel- und Ernährungssystems. Zum April 2017 wurde die Thematik erstmals universitär in Paderborn an einer Professur verankert (Leitung: Prof. Dr. Anette Buyken)

Der übergeordnete Forschungsschwerpunkt des Bereichs PHN ist die Erforschung des primärpräventiven Potentials der Ernährung für die Entwicklung ernährungsmitbedingter Erkrankungen. Um das kurz- und längerfristige Präventionspotential von Ernährung für die körperliche und geistige Gesundheit nutzen zu können, bedarf es eines evidenzbasierten Forschungsansatzes, der sowohl die Analyse potentieller Risikofaktoren bzw. Determinanten als auch die Entwicklung und Evaluation geeigneter Präventionsmaßnahmen umfasst. Daher wird der Bereich PHN zum einen epidemiologische Forschung unter Nutzung bereits vorhandener Daten (Auswertungen und systematische Reviews) durchführen als auch gezielte Untersuchungen zu den kurzfristen Auswirkungen von Mahlzeiten auf relevante Gesundheitsparameter (z.B. Blutzuckerantwort, Kognition) durchführen. Daran sollen sich perspektivisch Forschungsprojekte im Setting Schule anschließen. Settingansätze berücksichtigen die „Lebenswelt“ von Menschen, d.h. die jeweiligen Rahmenbedingungen, in denen Menschen leben, lernen und essen. Gesundheitsförderung im Setting versteht sich somit als ganzheitlicher Ansatz und begreift Gesundheitsprobleme als das Ergebnis einer Wechselwirkung zwischen persönlicher Lebensweise und der Umwelt.

In der Lehre koordiniert der Bereich PHN den neueingerichteten Studiengang „Lehramt an Gymnasien und Gesamtschulen mit dem Unterrichtsfach Ernährungslehre“. Ein besonderes Anliegen der Arbeitsgruppe ist es, werdende Lehrkräfte für die Möglichkeiten der Verhältnisprävention im eigenen Setting zu sensibilisieren und diese zu ermutigen, zukünftig gemeinsam mit Schülerinnen und Schülern entsprechende Initiativen zu entwickeln.

2018 - heute

Mitglied der ILSI Europe Carbohydrate Task Force

2017 - heute

Sprecherin der Fachgruppe "Public Health Nutrition" (DGE)

2017 - heute

Wissenschaftlicher Beirat Max Rubner Institut, Bundesforschungsinstitut für Ernährung und Lebensmittel

2016 - heute

Mitglied der Kommission zur Erstellung einer evidenzbasierten Leitlinie zur Proteinzufuhr (DGE)

Arbeitsgruppe Methoden

2016 - heute

Mitglied des Präsidiums der Deutschen Gesellschaft für Ernährung (DGE)

2013 - heute

Deputy Editor, British Journal of Nutrition

2013 - heute

Gründungsmitglied des International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC)

2010 - heute

Mitglied des Steering Committees der Deutschen Diabetes Studie

Deutsches Diabetes Zentrum, Düsseldorf (Leitung: Prof. Dr. Michael Roden)

05/2003 - 03/2017

Wissenschaftliche Mitarbeiterin der DONALD Studie

2015 - 2017

ILSI Europe Expert Group

'Carbohydrates based recommendations as a basis for public dietary guidelines: A scientific review'

07/2014

Habilitation in Ernährungsepidemiologie

„Carbohydrate nutrition and health – selected aspects from a life-course perspective“, Universität Bonn

2009 - 2013

First Editor, British Journal of Nutrition

2008 - 2010

Mitglied der Kommission zur Erstellung einer evidenzbasierten Leitlinie zur Kohlenhydratzufuhr (DGE)

"Kohlenhydratzufuhr und Prävention ausgewählter ernährungsmitbedingter Krankheiten“ (Leitung: Prof. Dr. Hans Hauner)

07/2008 - 04/2009

Post-Doc

„Qualität der Kohlenhydrat- und Fettaufnahme: entscheidend für die Entzündungsneigung bei älteren Menschen und deren kardiovaskuläre Mortalität?“

University of Sydney (Prof Dr. Jennie Brand-Miller & Prof. Dr. Paul Mitchell)

Stipendium der Heinrich Hertz-Stiftung des Landes Nordrhein-Westfalen

05/2001 - 05/2003

Leiterin der deutschen Infarktforschungshilfe, Münster

05/2001 - 05/2003

Leiterin des wissenschaftlichen Büros der International Task Force for Prevention of Coronary Heart Disease

Universität Münster

2002 - 2003

Lehrauftrag Ernährungstherapie des Diabetes mellitus

Fachhochschule Münster

08/2000 - 05/2001

Mutterschutz und Erziehungsurlaub

04/2001

Promotion in Ernährungswissenschaften

„Relation of carbohydrate and fibre intake to the glycaemic control of European individuals with type 1 diabetes”

Universität Bonn (Betreuung Prof. Dr. Stehle und Dr. Monika Toeller)

11/1994 - 08/2000

Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Diabetes Forschungsinstitut

an der Heinrich-Heine Universität Düsseldorf

Klinische Abteilung, Arbeitsgruppe "Klinische Epidemiologie und Therapieoptimierung" (Frau Dr. Monika Toeller)

2000

Young Investigators Award

European Diabetes Epidemiology Group

1999

Young Investigators Award

Diabetes and Nutrition Study Group

06/1998 - 01/1999

Mutterschutz und Erziehungsurlaub

10/1987 - 04/1994

Studium der Haushalts- und Ernährungswissenschaften

Universität Bonn

03/1993 - 09/1993

Fall-Kontroll-Studie in Argentinien

Diplomarbeit (Betreuung Frau Dr. Martha de Sereday, Hospital Fiorito, Buenos Aires)

2012

Bokhof B, Buyken AE, Doğan C, Karaboğa A, Sonntag A, Kroke A.
Validation of protein and potassium intake assessed from 24h recalls against levels estimated from 24h–urine samples in children and adolescents of Turkish descent: Results from the EVET! Study.
Public Health Nutrition 2012;
15:640-7 

Cheng G, Buyken AE, Shi L, Karaolis-Danckert Nadina, Kroke A, Wudy S, Degen G, Remer T. Beyond overweight: nutrition as an important lifestyle factor influencing the puberty timing.[review] Nutr Rev 2012; 70:133-52 

Brand-Miller J, Buyken AE.
The glycemic index issue. [review]
Curr Opin Lipidol 2012; 23:62-7 

Louie JCY, Buyken AE, Brand-Miller JC, Flood VM.
Dietary glycemic index and nutrient adequacy – is there a link?
Am J Clin Nutr 2012;
95:694-702

Joslowski G, Goletzke J, Cheng G, Günther ALB, Bao J, Brand-Miller JC, Buyken AE.
Prospective associations between dietary insulin index, glycemic index, and glycemic load during puberty and body composition in young adulthood.

Int J Obes 2012; 36:1463-71 

Standl M, Lattka E, Kratzsch J, Koletzko S, Bauer CP, von Berg A, Berdel D, Krämer U, Schaaf B, Lehmann I, Herbarth O, Buyken AE, Thiery J, Wichmann H-E, Koletzko B, Heinrich J.
FADS1 FADS2 gene cluster, PUFA intake and blood lipids in children. Results from the GINIplus and LISAplus studies.
PLOS One 2012;7:e37780

Krupp D, Johner SA, Kahlhoff H, Buyken AE, Remer T.
Impact of long-term dietary potential renal acid load during adolescence on indices of nonalcoholic fatty liver disease in young adulthood .
J Nutr 2012; 142:313-9 

Labayen I, Ruiz JR, Ortega FB, Gottrand F, Huybrechts I, Dalongeville J, Widhalm K, Ferrari M, Buyken AE, Kersting M, Moschonis M, Turk D, Gomez S, Sjostrom M, Meihaeghe A, Moreno LA.
Body size at birth modifies the effect of FTO rs9939609 polymorphism on adiposity in adolescents; The HELENA study.

Br J Nutr 2012; 107:1489-1504 

Hauner H, Bechthold A, Boeing H, Brönstrup A, Buyken A, Leschik-Bonnet E, Linseisen J, Schulze M, Strohm D, Wolfram G.
Evidence-based guideline of the German Nutrition Society: carbohydrate intake and prevention of nutrition-related diseases.[systematic review]
Ann Nutr Metab 2012; 60 Suppl 1:1-58

Buyken AE.
Kohlenhydratreich, - reduziert oder -modifiziert? Eine wissenschaftliche Bewertung.
Ernährung im Fokus 2012; 11/12: 402-407

Goletzke J, Buyken AE.
Mit Ballaststoffen vorbeugen.

UGB Forum 2012; 4:172-175

Buyken AE, Alexy U, Kersting M, Remer T. Die DONALD Kohorte.
Ein aktueller Überblick zu 25 Jahren Forschung im Rahmen der DOrtmund Nutritional and Anthropometric Longitudinally Designed Study.
Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 2012; 55:875-84 

Hauner H, Bechthold A, Boeing H, Brönstrup A, Buyken A, Leschik-Bonnet E, Linseisen J, Schulze M, Strohm D, Wolfram G.
Evidenzbasierte Leitlinie: Kohlenhydratzufuhr und Prävention ausgewählter ernährungsmitbedingter Krankheiten. [Systematische Übersichtsarbeit]
Dtsch Med Wochenschr. 2012; 137:389-93

2013

Goletzke J, Herder C, Joslowski G, Bolzenius K, Remer T, Wudy S, Roden M, Rathmann W, Buyken AE.
A habitually higher dietary glycemic index during puberty is prospectively related to increased risk markers of type 2 diabetes in younger adulthood.
Diabetes Care 2013;3 6:1870-6

Goletzke J, Buyken AE, Gopinath B, Rochtchina E, Barclay AW, Cheng G, Brand-Miller J, Mitchell P.. Carbohydrate quality is not associated with liver enzyme activity, TAG and HDL levels over 5 years in an older population.
Br J Nutr 2013; 110:918-25

Joslowski G, Remer T, Assmann KE, Krupp K, Cheng G, Garnett SP, Kroke A, Wudy SA, Günther ALB, Buyken AE.
Animal protein intakes during early life and adolescence differ in their relation to the growth-hormone-insulin-like-growth-factor axis in young adulthood.
J Nutr 2013; 143:1147-54

Günther ALB, Walz H, Kroke A, Wudy SA, Riedel C, von Kries R, JoslowskiG, Remer T, Cheng G, Buyken AE.
Breastfeeding and its prospective association with components of the GH-IGF-axis, insulin resistance and body adiposity measures in young adulthood - insights from linear and quantile regression analysis.
Plos One 2013; 8:e79436

von Kries R, Reulen H, Bayer O, Riedel C, Diethelm K, BuykenAE.
Increase in prevalence of adiposity between the ages of 7 and 11 years reflects lower remission rates during this period.
Pediatr Obes 2013; 8:13-20

Assmann KE, Joslowski G, Buyken AE, Cheng G, Remer T, Kroke A, Günther ALB. Prospective association of protein intake during puberty with body composition in young adulthood.
Obesity 2013; 21:E782-9

Buyken AE, Brand-Miller J.
Carbohydrates and inflammation.
In: Garg M, Wood L (eds) Nutrition and Physical Activity in Inflammatory Diseases.
CABI International, Oxforshire, UK 2013

Buyken AE.
Kohlenhydrate und Ballaststoffe – Konsens und Kontroverse.
Wissenschaftliche Schriftenreihe der Ernährungsgesellschaften Deutschland - Österreich – Schweiz, 2013

Cheng G, Buyken AE.
Diet quality in childhood: impact on growth.
In: Preedy VR, Le L, Patel V (eds) Diet Quality: An Evidence-Based Approach.
Springer, London 2013

 

2014

Goletzke J, Buyken AE, Joslowski G, Bolzenius K, Remer T, Carstensen C, Egert S, Nöthlings U, Rathmann W, Roden M, Herder C.
Increased intake of carbohydrates from sources with a higher glycemic index and lower consumption of whole grain during puberty are prospectively associated with higher IL-6 concentrations in younger adulthood among healthy individuals.
J Nutr 2014;144:1586-93

Buyken AE, Goletzke J, Joslowski G, Felbick A, Cheng G, Herder C, Brand-Miller JC.
Association between carbohydrate quality and inflammatory markers - systematic review of observational and interventional studies [systematic review].
Am J Clin Nutr 2014; 99:813-33

Diethelm K, Günther ALB, Schulze MB, Standl M, Heinrich J, Buyken AE.
Prospective relevance of dietary patterns at the beginning and during the course of primary school for the development of body composition.
Br J Nutr 2014; 111:1488-98

Kühn T, Kroke A, Remer T, Schönau E, Buyken AE.
No association between full breastfeeding duration and bone properties measured by pQCT in children and adolescents.
Maternal and Child Nutrition 2014; 10:642-9

Riedel C, von Kries R, Buyken AE, Diethelm K, Keil T, Grabenhenrich L, Müller MJ, Plachta-Danielzik S. Overweight in adolescence can be predicted at age 6 years: A CART analysis in German cohorts.
Plos One 2014; 9:e93581

Pei Z, Flexeder C, Fuertes E, Standl M, Buyken AE, Berdel D, von Berg A, Lehmann I, Schaaf B, Heinrich J for the GINIplus and LISAplus Study Group.
Food intake and overweight in school-age children in Germany. Results of the GINIplus and the LISAplus studies.
Annals of Nutrition and Metabolism 2014; 64:60-70

Jenkins DJA, Willett WC, Astrup A, Augustin LSA, Baer-Sinnott S, Barclay AW, Björck I, Brand-Miller JC, Brighenti F, Buyken AE, Ceriello A, Kendall CWC, La Vecchia C, Livesey G, Liu S, Poli A, Riccardi G, Rizkalla SW, Sievenpiper JL, Trichopoulou A, Wolever TMS
Glycaemic index – did Health Canada get it wrong? [letter]
Br J Nutr 2014; 111:380-2

2015

Krupp D, Remer T, Penczynski KJ, Bolzenius K, Wudy SA, Buyken AE.
Relevance of fruits, vegetables and flavonoids from fruits and 1 vegetables during early 2 life, mid-childhood and adolescence for levels of IGF-1, and its binding proteins 3 IGFBP-2 and IGFBP-3 in young adulthood.
Br J Nutr 2015 115:527-37

Goletzke J, Buyken AE, Louie JCY, Moses RG, Brand-Miller JC.
Micronutrient intake during pregnancy is a function of carbohydrate quality.
Am J Clin Nutr 2015 102:626-32

Günther ALB, Schulze MB, Kroke A, Diethelm K, Joslowski G, Krupp D, Wudy S, Buyken AE.
Early diet and later cancer risk: prospective associations of dietary patterns during critical periods of childhood with the GH-IGF axis, insulin resistance and body fatness in younger adulthood.
Nutr Canc 2015 67:877-92

Brand-Miller JBM, Astrup A, Buyken AE.
Glycemic index and cardiovascular risk factors [letter]
JAMA 2015; 313(13):1371-2

Cheng G, Bolzenius K, Joslowski G, Günther ALB, Kroke A, Heinrich J, Buyken AE.
Velocities of weight, height and fat mass gain during potentially critical periods of growth are decisive for adult body composition.
Eur J Clin Nutr 2015: 69:262-268

Harris C, Flexeder C, Thiering E, Buyken A, Berdel D, Koletzko S, Bauer C-P, Brüske I, Koletzko B, Standl M for the GINIplus Study Group.
Changes in dietary intake during puberty and their determinants: results from the GINIplus birth cohort study.
BMC Public Health 2015 15:841

Wright C, Atkinson F, Ramalingam N, Buyken AE, Brand-Miller J
Effects of human milk and formulas on postprandial glycaemia and insulinaemia.
Eur J Clin Nutr 2015 69(8):939-43

Augustin LS, Kendall CW, Jenkins DJ, Willett WC, Astrup A, Barclay A, Björck I, Brand-Miller J, Brighenti F, Buyken AE, Ceriello A, La Vecchia C, Livesey G, Liu S, Riccardi G, Rizkalla SW, Sievenpiper JL, Trichopoulou A, Wolever TM, Baer-Sinnott SB, Poli A.
Glycemic Index, Glycemic Load and Glycemic Response: an International Scientific Consensus Summit.
Nutr Metab Cardiovasc Dis 2015 25(9):795-815

Jowslowski G, Halim J, Goletzke J, Gow M, Ho M, Louie JCY, Buyken AE, Cowell CT, Garnett SP.
Dietary glycaemic load, insulin load, and weight loss in obese, insulin resistant adolescents: RESIST study.
Clin Nutr 2015; 34:89-9

Buyken A.
Kohlenhydratqualität und Krankheitsentstehung: Ist die Adoleszenz eine kritische Phase?
Kinder- und Jugendmedizin 2015; 15:15-21

2016

Harris C, Buyken A, von Berg A, Berdel D, Lehmann I, Hoffmann B, Koletzko S,Koletzko B, Heinrich J, Standl M.
Prospective associations of meat consumption during childhood with measures of body composition during adolescence: Results from the GINIplus and LISAplus birth cohorts.
Nutrition Journal 2016;15:101 

Diederichs T, Roßbach S, Herder C, Alexy U, Buyken AE.
Relevance of morning and evening energy and macronutrient intake during childhood for body composition in early adolescence.
Nutrients 2016 10;8 pii: E716.

Foterek K, Buyken AE, Bolzenius K, Hilbig A, Nöthlings U, Alexy U
Commercial complementary food consumption is prospectively associated with added sugar intake in childhood.
Br J Nutr 2016 115:2067-74

Goletzke J, Atkinson FS, Ek KL, Bell K, Brand-Miller JC, Buyken AE.
Glycaemic and insulin index of four common German breads
Eur J Clin Nutr 2016 70:808-11

Weber KS, Buyken AE, Nowotny B, Strassburger K, Simon M-C, Pacini G, Szendroedi J, Müssig K, Roden M for the GDS Group.
The impact of dietary factors on glycemic control, insulin 1 sensitivity and secretion in the first years after diagnosis of diabetes.
Exp Clin Endocr Diab 2016 124:230-8

Weber KS, Knebel B, Strassburger K, Kotzka J, Stehle P, Szendroedi J, Müssig K, Buyken AE, Roden M for the GDS Group.
Associations between explorative dietary patterns and serum lipid levels and their interactions with ApoA5 and ApoE haplotype in patients with recently diagnosed type 2 diabetes.
Cardiovascular Diabetology 2016; 15:138.

Buyken AE.
Viel oder wenig Kohlenhydrate: Effekte diverser Diäten
Eingeladener Kommentar zu einem Artikel von Tay et al. AJCN 2015 (Rubrik „für Sie referiert“)
Diabetologie und Stoffwechsel 2016; 11: 33

2017

Roßbach S, Diederichs T, Nöthlings U, Buyken AE, Alexy U
Relevance of chronotype for eating patterns in adolescents.
Chronobiol Int 2017 (in press)

Buyken AE, Mela DJ, Dussort P, Johnson IT, Macdonald IA, Stowell JD, Brouns FJPH
Dietary carbohydrates: A review of international recommendations and the methods used to derive them. 
Eur J Clin Nutr 2017 (in press)

Diederichs T, Herder C, Roßbach S, Roden M, Wudy SA, Nöthlings U, Alexy U, Buyken AE
Carbohydrates from sources with a higher glycemic index during adolescence: is evening rather than morning intake relevant for risk markers of type 2 diabetes in young adulthood?
Nutrients 2017 June 10; 9(6). pii: E591

Cheng G, Xue H, Luo J, Jia H, Zhang L, Dai J, Buyken AE
Relevance of the dietary glycemic index, glycemic load and genetic predisposition for the glucose homeostasis of Chinese adults without diabetes
Sci Rep 2017 Mar 24;7:400

Harris C, Buyken A, Koletzko S, von Berg A, Berdel D, Schikowski T, Koletzko B, Heinrich J, Standl M.
Dietary fatty acids and changes in blood lipids during adolescence: the role of substituting nutrient intakes.
Nutrients 2017 Feb 11;9. pii: E127

Penczynski K, Krupp D, Bring A, Bolzenius K, Remer T, Buyken AE.
Relative Validation of 24-h Urinary Hippuric Acid Excretion as a Biomarker for Dietary Flavonoid Intake from Fruit and Vegetables in Healthy Adolescents.
Eur J Nutr 2017; 56:757-766

Kizirian NV, Goletzke J, Brodie S, Atkinson FS, Markovic TP, Ross GP, Buyken A, Brand-Miller JP Lower glycaemic load meals reduce diurnal glycaemic oscillations in women with risk factors for gestational diabetes BMJ Open Diabetes Research & Care 2017 Mar 29;5(1):e000351

Weber KS, Spörkel O, Mertens M, Freese A, Strassburger K, Roden M, Kemper B, Bachmann C, Stemper T, Buyken AE, KetelhutK, Müssig K
Positive effects of promoting physical activity and healthy diets in a primary school setting with a high proportion of migrant school children
Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes 2017
125(8):554-562

Roßbach S, Diederichs T, Bolzenius K, Herder C, Buyken AE, Alexy U.
Age and time trends in eating frequency and duration of nightly fasting in German children and adolescents.
Eur J Nutr 2017 (in press)

 

2018

Roßbach S, Diederichs T, Herder C, Buyken AE, Alexy U
Time and age trends in morning and evening protein intakes in German children and adolescents.
Journal of Nutrition Science 2018 (in press)

Penczynski KP, Herder C, Krupp D, Rienks J, Egert S, Wudy SA, Roden M, Remer T, Buyken AE
Flavonoid intake from fruit and vegetables during adolescence is prospectively associated with a favourable risk factor profile for type 2 diabetes in early adulthood
Eur J Nutr 2018 (in press)

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